Η ωραία των Αθηνών (διαδρομή ντε)
Η ιστορία μας ξεκινάει 15 χρόνια πριν… Όταν κάποιος, κάπου, τότε, είχε ένα όραμα. Να κάνει λέει έναν ποδηλατοδρόμο στην Αθήνα. Μετά ξεκίνησε η ιστορία με το γεφύρι της Άρτας που όλοι ξέρουμε. Το σχέδιο ήταν όπως πάντα μεγαλόπνοο. Μετά κάποιος του ψιθύρισε: «Φιλαράκι, χαλάρωσε στην Ελλάδα ζεις! Οπότε πολλά χρόνια μετά θα συμβιβαστείς με έναν ποδηλατόδρομο που να ξεκινάει από το Γκάζι και να φτάνει μέχρι το Φάληρο και θα πεις και ευχαριστώ!». Και έτσι έγινε. Σήμερα κάνουμε το σταυρό μας και πίνουμε νερό στο όνομά του. Εντάξει δεν είναι και ο καλύτερος ποδηλατόδρομος της Ευρώπης, αλλά έστω υπάρχει.
Φυσικά κάθε χρόνο συνεχίζουν οι μελέτες επί μελετών, εξαγγελίες επί εξαγγελιών για έναν ποδηλατόδρομο που θα συνδέεται με τον ήδη υπάρχοντα και θα φτάνει μέχρι την Κηφισιά. Όμως προς το παρόν έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε με την Παναγιώταινα και πάμε από το Γκάζι στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και χαιρόμαστε! Από τα εφτά χιλιόμετρα (Κεραμικός μέχρι το Φάληρο) τα τεσσεράμισι είναι αμιγώς για ποδήλατα. Δηλαδή χοντρικά από 40-45 λεπτά διαδρομή τα 25 προχωράς ανέμελος σε ποδηλατόδρομο και νιώθεις πιο πολιτισμένος… πιο Ευρωπαίος!
Αν έχεις τη λόξα όπως εγώ να παρατηρείς ότι συναντάς στο δρόμο σου… θα μαγευτείς. Ξεκινάμε χαρωποί από το Γκάζι και περνάμε από τα Πετράλωνα, τον Ταύρο, την Καλλιθέα, τις Τζιτζιφιές. Ο ποδηλατόδρομος διασχίζει γειτονιές, αγορές, τροπικά δάση, περνάει πάνω από γέφυρες. Όποτε και να επιλέξετε να πάτε θα είναι μια ευχάριστη διαδρομή όμως εμείς θα σας προτείναμε να προτιμήσετε να ξεκινήσετε ή νωρίς το πρωί ή το σούρουπο. Να μιλήσουμε και για το υψόμετρο. Από τα σαράντα μέτρα πέφτουμε στα πέντε και είναι κάτι πολύ καλό, γιατί η διαφορά αυτή κάνει τη διαδρομή πιο άνετη, έχοντας μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας. Για να το απολαύσετε ακόμα περισσότερο προτιμήστε τις χαμηλές ταχύτητες και αν έχετε το Xiaomi m365 επιλέξτε τη λειτουργία «eco».
Ο ποδηλατόδρομος είναι διακριτός επειδή το οδόστρωμά του είναι μπορντό. Κάποιες φορές όπως θα δείτε στο βίντεο βγαίνετε από τον ποδηλατόδρομο και ακολουθείτε τις διακεκομμένες γραμμές στο οδόστρωμα για να ξαναμπείτε πάλι μέσα και να συνεχίσετε το δρόμο σας. Φυσικά έχει όλες τις ιδιαιτερότητες και τα χαρίσματα ενός ελληνικού ποδηλατόδρομου, καθώς μέσα εκεί θα συναντήσετε ανθρώπους να πηγαίνουν βόλτα το κατοικίδιό τους, γιαγιάδες να κυνηγάνε τα εγγόνια τους και γονείς να σπρώχνουν καρότσια. Οπότε στις περιπτώσεις αυτές οι χαμηλές ταχύτητες είναι… μονόδρομος! Επίσης επειδή το e-scooter είναι σχετικά αθόρυβο η χρήση της κόρνας κρίνεται απαραίτητη.
Πως πάμε;
- Φτάνουμε στον σταθμό Μετρό Κεραμικό και ακολουθούμε το χάρτη που θα δείτε παρακάτω. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και τη διαδρομή από το σταθμό Θησείο. Ό,τι και αν επιλέξετε, η αφετηρία του ποδηλατόδρομου βρίσκεται στη γέφυρα Πουλόπουλου https://tinyurl.com/y2f3wt22 .
- Μην πανικοβληθείτε όταν περάσετε από τον σταθμό των Πετραλώνων θα διασχίσετε μια μικρή αγορά. Έχει και αυτό τη χάρη του https://tinyurl.com/y65bwlbv .
- Όπως θα δείτε και στο βίντεο σε ένα σημείο διακόπτεται ο ποδηλατόδρομος (στο ύψος της Σιβιτανίδου) και πρέπει να πάτε δεξιά και να συνεχίσετε παράλληλα στη δεξιά κοίτη του ποταμού https://tinyurl.com/yxa3bgyc .
- Διακόσια μέτρα περίπου μετά το τέλος του ποδηλατοδρόμου θα βρούμε στο αριστερό μας χέρι μια πεζογέφυρα (βλέπε φωτογραφία). Αυτή τη γέφυρα θα την διασχίσουμε και όλο ευθεία θα βρούμε το ΚΠΣΝ https://tinyurl.com/yxgjp6c7 .
- Ακούσαμε πως στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος μπορείτε να αφήσετε το ηλεκτρικό σας πατίνι για φύλαξη και ελεύθεροι πια να έχετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη ή στις αίθουσες συναυλιών. Μυρίζει Ευρώπη!
- Εάν κουραστείτε και θέλετε στον γυρισμό να μοιράσετε τη διαδρομή ο κοντινότερος σταθμός είναι αυτός του Ταύρου σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων.
Για να δείτε τη δική μας διαδρομή, μπορείτε να μπείτε εδώ για να δείτε το χάρτη https://www.relive.cc/view/vKv247k3W46 και εδώ για δείτε το βίντεο https://tinyurl.com/yxar5fk8 .
Εκ των υστέρων μάθαμε ότι υπάρχει και άλλη μία διαδρομή για να φτάσουμε στο ΚΠΣΝ. Θα τη δοκιμάσουμε και θα ενημερώσουμε το άρθρο. Η αλήθεια είναι πως χαρήκαμε όταν ανακαλύψαμε πως έχουμε και έναν επιπλέον λόγο να ξαναπάμε. Ευκαιρία είναι να ξανακάνουμε τη διαδρομή που τόσο απολαύσαμε. Άξιζε από την αρχή μέχρι το τέλος!
Ανέκαθεν μισούσε τα αυτοκίνητα. Μόλις είδε ένα ηλεκτρικό πατίνι στο δρόμο έκανε σαν να βίωσε την αποκάλυψη. Με τους πελάτες έχει μια ιδιαίτερη σχέση. Οι μισοί τον αποκαλείτε «αγαπούλα» και οι άλλοι μισοί «αχώνευτο». Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, ο Κωνσταντίνος είναι ο άνθρωπος που αγαπάτε να μισείτε.